کتاب «مبانی احیاء اکولوژیکی گیاهان: بازسازی رویشگاهها تا معرفی مجدد گونهها» تالیف دکتر احمدرضا محرابیان، استادیار دانشکده علوم و فناوری زیستی؛ در جشنواره ملی جشنواره ملی منابع ژنتیکی کشاورزی و منابع طبیعی به عنوان اثر برگزیده انتخاب شد.
در قرن اخیر، موج گسترده تخریب تنوع زیستی که ریشه در آزمندیهای بیکران بشری دارد، هر روز شدیدتر شده و فشارها و آسیبهای گستردهتری را بر طبیعت تحمیل میکند. کانون تجلی این نیازها و نقطه عطف رویارویی با این چالشها، ظهور علم زیستشناسیِ حفاظت -مفهومی نوین اما دانشی کهن به قدمت ظهور انسان- است که همگام با گسترش دخالتهای او در طبیعت رشد یافته و درصدد مهار ماجراجوییهای لجام گسیخته او برآمده است. این علم میکوشد تا تاثیرات منفی انسان بر تنوعزیستی را ارزیابی نموده، با اولویتترینها را گزینش نماید، با بهرهگیری از تمام حوزههای دانشی این تاثیرات را به حداقل رسانده و با ارائه راهکار و برنامه، در راستای حفاظت و در نهایت احیاء آن برآید. احیاء اکولوژیکی به عنوان بخشی مهمی از زیستشناسیِ حفاظت میکوشد تا با الهام از آن بخش از طبیعت که پویاییزیستی و ساختار حقیقی خود را تاحدی حفظ نموده درصدد بازسازی طبیعت، فرایندها، ساختارها، اجزاء و بخشهای مختلف آن برآید.
فصول اصلی این کتاب شامل مبانی احیاء اکولوژیکی؛ تعیین اولویتهای احیاء اکولوژیکی؛ احیاء و بازسازی اکوسیستم خاک؛ بازسازی و مدیریت جوامع گیاهی و معرفی مجدد گونهها و همچنین احیاء اکولوژیکی زیستگاهها پس از وقایع نامساعد محیط زیستی هستند.
این کتاب برای اولین بار در این حوزه در ایران انتشار یافته است و ویراستار علمی آن مرحوم هنریک مجنونیان بنیانگذار و صاحبنظر برجسته حفاظت از محیطزیست کشور است.